Χειρουργικές Επεμβάσεις Παίδων

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”460″ img_size=”medium” alignment=”center” css=”.vc_custom_1473428578959{margin-top: 10% !important;margin-right: 10% !important;margin-bottom: 10% !important;margin-left: 10% !important;}”][/vc_column][/vc_row]

ΑΔΕΝΟΤΟΜΗ

%ce%b1%ce%b4%ce%b5%ce%bd%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%ad%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%89%cf%80%ce%b5%ce%af%ce%bfΈνα παιδί που ροχαλίζει, κάνει άπνοιες (σταματάει να αναπνέει πολλές φορές στον ύπνο του)και έχει βαρηκοΐα (γιατί μαζεύεται υγρό πίσω από το τύμπανο) ειναι πιθανό ότι έχει υπερτροφία αδενοειδών (κρεατάκια) και είναι υποψήφιο για Αδενοτομή. Ένα παιδάκι με τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να νιώθει κουρασμένο, να έχει κακές επιδόσεις στο σχολείο πιθανά μαθησιακές δυσκολίες , καθώς και ορθοδοντικά προβλήματα ( καθώς κοιμάται με ανοικτό στόμα ). Η σοβαρή άπνοια, όταν δε διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να έχει σοβαρές καρδιοπνευμονικές επιπτώσεις. Η επέμβαση είναι ένα 10λεπτο χειρουργείο που γίνεται ανώδυνα και αναίμακτα με χρήση ειδικών  εργαλείων. Το παιδί μπορεί να επιστρέψει σπίτι την ίδια ημέρα χωρίς να έχει πόνο , αναπνέοντας  από το ίδιο κιόλας βράδυ φυσιολογικά , χωρίς ροχαλητό και άπνοια . Επίσης οι ρινίτιδες που πιθανότητα το ταλαιπωρούσαν για μήνες σχεδόν εξαλείφονται , προσφέροντας μια ποιότητα ζωής δραματικά βελτιωμένη σε σχέση με την προεγχειρητική του κατάσταση.

ΑΜΥΓΔΑΛΕΚΤΟΜΗ

%cf%85%cf%80%ce%b5%cf%81%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%af%ce%b1-%ce%b1%ce%bc%cf%85%ce%b3%ce%b4%ce%b1%ce%bb%cf%8e%ce%bdΟι αμυγδαλές στην παιδική ηλικία , συχνά αποτελούν όργανο που δημιουργεί πολλαπλά και συχνά προβλήματα.   Από τις συχνές τους φλεγμονές ( αμυγδαλίτιδες ) , μπορούν να προκληθούν, ευτυχώς σπάνια , σοβαρά προβλήματα σε καρδιά , νεφρούς και αρθρώσεις. Όταν είναι μεγάλες σε μέγεθος προκαλούν δυσφαγία (δυσκολία κατάποσης ιδίως του κρέατος ) , ροχαλητό ,καθώς και άπνοια στον ύπνο η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές καρδιολογικές συνέπειες ( δεξιά καρδιακή υπερτοφία – υπέρταση κ.α.).Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται απολύτως η χειρουργική τους αφαίρεση ( Αμυγδαλεκτομή ).Η Αμυγδαλεκτομή γίνεται με υβριδική μέθοδο που συνδυάζει την ψυχρή αποκόλλησή τους με το laser ή τις ραδιοσυχνότητες , όπου χρειάζεται.Αποτέλεσμα της μεθόδου μας είναι ο μετεγχειρητικός πόνος να είναι ελάχιστος , αν υπάρχει, και να διαρκεί το πολύ για 5 έως 7 ημέρες.

ΧΑΛΙΝΟΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%85%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bb%cf%89%cf%83%cf%83%ce%af%ce%b1Ο χαλινός της γλώσσας όταν είναι βραχύς , μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην σίτιση του βρέφους , ενώ όταν το παιδί είναι μεγαλύτερο προβλήματα στην ομιλία.Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται η χειρουργική παρέμβαση με μέθη και χρήση ραδιοσυχνοτήτων ή Laser , χωρίς μετεγχειρητικό πόνο και χωρίς βέβαια να χρειάζεται νοσηλεία του παιδιού. Μεγάλη σημασία έχει η διερεύνηση του “κρυφού” οπισθίου (posterior) χαλινού της γλώσσας που στο 75% των περιπτώσεων δεν διαγιγνώσκεται !!!! . 

ΜΥΡΙΓΓΟΤΟΜΗ ΚΑΙ ΣΩΛΗΝΑΚΙΑ (Tubes )

Συχνό πρόβear-grommetλημα της παιδικής ηλικίας , λόγω ανατομικών και ανοσολογικών ιδιαιτεροτήτων , αποτελεί η συλλογή υγρού πίσω από τον τυμπανικό υμένα του αυτιού ( εκκριτική ωτίτιδα ) που προκαλεί βαρηκοία και συνεχείς οξείες ωτίτιδες στο παιδί. Όταν το υγρό παραμένει άνω των 3 μηνών πρέπει να αφαιρείται χειρουργικά με την μυριγγοτομή , και συχνά να τοποθετούνται σωληνάκια αερισμού ( tubes ) στο τύμπανο για να δώσουν το περιθώριο στα ώτα να αποκαταστήσουν την φυσιολογική τους λειτουργία . Άμεσα μετεγχειρητικά το παιδί ακούει καλά ,δεν πονάει καθόλου και δεν νοσηλεύεται παρά λίγες ώρες.

ΤΥΜΠΑΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%84%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%85

Μια τρύπα στο τύμπανο ή τυμπανική διάτρηση μπορεί να προκληθεί από συνεχείς ωτίτιδες ή από τραυματισμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις η διάτρηση επουλώνεται μόνη της και κλείνει γρήγορα. Αν όμως δεν κλείσει από μόνη της σε διάστημα συνήθως μερικών μηνών, τότε η διάτρηση θεωρείται μόνιμη και προκαλεί συμπώματα όπως ωτόρροια(τρέχει υγρό, πύο ή αίμα από το αυτί), βαρηκοΐα ή και πόνο. Το παιδί δε μπορεί να ευχαριστηθεί το ντουζ ή τη θάλασσα και πρέπει να συνέχεια να προστατεύει το αυτί από το νερό.
Το χειρουργείο της Τυμπανοπλαστικής γίνεται με σκοπό να κλείσουμε την τρύπα του τυμπάνου και να έχουμε έτσι το αυτί στεγνό και ασφαλές και γίνεται με μικρές τομές, μπροστά, πίσω ή και μέσα από το αυτί.

ΚΥΣΤΗ ΘΥΡΕΟΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ

thyroglossal-duct-cystΕίναι η συχνότερη συγγενής ανωμαλία στη μέση του λαιμού, είναι ανώδυνη και ανεβοκατεβαίνει με την κατάποση και την έξοδο της γλώσσας από το στόμα.Οφείλεται στην παραμονή μετά την γέννηση, του πόρου που οδηγεί ,κατά την ενδομήτριο ανάπτυξη,τον θυρεοειδή αδένα από την γλώσσα στην τραχηλική του θέση.Το κύριο πρόβλημα που προκαλεί στα παιδιά ή στους εφήβους είναι ότι φλεγμαίνει συχνά και μπορεί να προκαλεί πόνο, αποστήματα ή συρίγγια ή σπάνια όταν είναι πολύ μεγάλη, δυσκολία στην κατάποση και στην αναπνοή. Η θεραπεία είναι πάντα η χειρουργική αφαίρεση της κύστης, όταν δεν φλεγμαίνει, αφού πρώτα προηγηθεί ένας υπέρηχος τραχήλου.